2013. június 28., péntek

IRIS - Interface Region Imaging Spectrograph

2013. 06. 28-án, sikeresen bocsátották fel a NASA egy űrtávcsövet, amely a Nap légkörének alsó rétegét tanulmányozza, ahol a Földet rendszeresen érintő napszelek és sugárzások keletkeznek.
Az IRIS – Interface Region Imaging Spectrograph (határtérséget fényképező spektrográf) – nevű berendezést az Orbital Sciences amerikai cég Pegasus XL típusú rakétával indította a világűrbe egy Lockheed L-1011 repülőgép fedélzetéről, amely a kaliforniai Vandenberg katonai támaszpontról szállt fel az indítás előtt egy órával. A háromfokozatú rakétát a tervezettnek megfelelően közép-európai idő szerint 4 óra 27 perckor indították a kaliforniai partoktól mintegy 150 kilométernyire, a Csendes-óceán fölött közel 12 ezer méter magasan. A 182 millió dolláros program keretében kifejlesztett IRIS űrteleszkópot tíz perccel később, 643 kilométerrel a Föld felett állították Nap körüli pályára, és kibontották a napelemeit.
Az űrtávcső néhány másodperces szünetekkel képes nagyfelbontású képeket készíteni a Nap légkörének a felszín és a korona között lévő, eddig alig ismert rétegéről.
A kétéves program célja, hogy jobban megértsük, hogyan keletkeznek ebben a titokzatos övezetben a mágneses részecskékkel teli napszelek. Segítségével pontosabban lehet majd előre jelezni a Föld felé tartó, a távközlés és az elektromos hálózat működését megzavaró mágneses viharok időpontját.
http://iris.lmsal.com/